čtvrtek 27. ledna 2011

tvarohovo-piškotovo-ovocný dezert

V neděli jsme měli s mužem kreativní odpoledne. Oba nás honila mlsná a tak jsme se rozhodli, že si každý uděláme 2 mističky dezertu dle libosti. Vzniklo tedy hodně zajímavých chutí, ale abych pravdu řekla: nejvíc mi chutnal dezert, který jsem vytvořila jako první. Byla to delikatesa. A kdo mě zná, pochopí, že jsem měla radost i z vizuálního hlediska. Podívejte se :-)




1. vrstva: piškoty polité (nasáklé) instantní kávou
2. vrstva: tvaroh naředěný smetanou a oslazený vanilkovým cukrem
3. vrstva: broskve z konzervy
4. vrstva = viz 1.
5. vrstva = viz 2.
navrch: strouhaná hořká čokoláda a jahoda (z konzervy)
*po min. hodinovém odpočinku zdlábnout* 


zelňačka

Zelňačka patří mezi moje nejoblíbenější jídla. Je poměrně jednoduchá, vynikající a určitě zdravá.
Co potřebujeme:
  • 1 kysané zelí (nejlepší v pytlíku)
  • papriku sladkou (koření) 
  • klobásku
  • zakysanou smetanu
  • 5-6 brambor
  • sůl, kmín 
 V jednom hrnci necháme vařit zelí podlité vodou, okořeněné paprikou - do změknutí. V druhém hrnci vaříme naškrábané brambory, nakrájené na kostičky, posolené a s kmínem. Jakmile je zelí trochu povařené, přidáme klobásku nakrájenou na kolečka a necháme ji taky trochu povařit a pustit šťávu. Když se zdá vše změklé, slijeme brambory a přidáme je do hrnce se zelím. Spolu se zakysanou smetanou promícháme, necháme ještě chvilinku vařit a spojit chutě. Pak už můžete servírovat.
*pokud by vám obsah hrnce přišel moc hustý, je možné použít vodu z brambor na zředění*


neděle 23. ledna 2011

výhra!!!

Zúčastnila jsem se poprvé soutěže na blogu jako takovém a vyhrála jsem, paráda :-) Z výhry mám velkou radost a tak tu je malá ukázka. Díky georgie!!! Hmmm, napadá mě, jestli zde též nějakou soutěž neuspořádám... ale musím počkat, až vás sem bude chodit víc a objeví se tu víc komentářů. Musím ovšem připravit ještě nějaké ceny... Vidím to na jaro - těšte se!!!


čtvrtek 13. ledna 2011

bryndzové halušky se zelím

Minulý týden jsem sehnala slovenskou bryndzu a tak jsem se rozhoupala uvařit halušky. Slováci by mě asi nepochválili za to, že jsem použila variantu z prášku. Nicméně to bylo velmi zajímavé, protože nevlastním žádné síto k tomuto receptu určené. A tak jsme s mužem dumali, jak přijít k tomu správnému haluškovému tvaru. Nokonec jsem dala na mužovu radu a uskutečnili jsme manufakturu. Těsto jsme dali do pytlíku a ustříhli rožek (jako se zdobívá cukroví). On pak mačkal pytlík a já stříhala nůžky hmotu, která z něj vylézala - přímo do vroucí vody na sporáku.
A tady je recept:
  • 1 krabice halušek v prášku - smícháme s vodou dle návodu a uvedeného poměru, uvaříme tradičním způsobem (přes síto protlačíme do vroucí vody "nočky", krátce vaříme a sceníme)
  • usmažíme si na pánvi 2 cibule a 100 g angl. slaniny
  • uvaříme kysané zelí - s trochou vody a kmínu, nakonec přisladíme dle gusta
  • do teplých halušek vmícháme jednu bryndzu a obsah pánvičky
  • zelí můžete podávat jako přílohu, ale je výborné, i když se promíchá s haluškami

Dobrou chuť! 

2. pokus
K Vánocům jsem dostala síto na halušky a tak jsme opět vařili naše oblíbené jídlo. Musím uznat, že s pořádným vybavením se pracuje o hodně líp. Halušky byly výborné - měly ten správný tvar i velikost.
Podívejte se na fotografie :-)








středa 12. ledna 2011

Roštěnky - krok za krokem

Suroviny:
  • 2 cibule
  • 200g hovězího masa
  • olej, sůl, hladká mouka
  • 1/5 másla
  • 3 stroužky česneku
  • koření: bazalka, provensálské k., rozmarín
  • rýže 

nakrájíme 2 cibule

toto je držák na cibuli - dobře se s ním krájí


maso nakrájené na plátky (v našem případě rozmražené) posolíme a pomoučíme

v tlakovém hrnci napěníme cibulku a přidáme maso, osmahneme ho po obou stranách

zalejeme vodou a necháme dusit - čím déle, tím bude maso měkčí

mezitím si připravíme bylinkové máslo



koření roztlučené v hmoždíři smícháme s máslem a česnekem (utřeným nebo prolisovaným), dochutíme solí

jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce

ze zbylé šťávy uděláme omáčku tak, že do ní vlijeme bokem smíchanou vodu s hl. moukou, necháme povařit a omáčka zhoustne, maso vložíme zpět

podáváme s rýží a maso ochucujeme bylinkovým máslem (já ho dávám i na rýži)

Motýlci na vánoční vystoupení






Skládací taška č. 1

Vlastním jednu geniální tašku, která se dá krásně složit do malé kapsičky (2 v 1). Je to ideální věc, kterou člověk může mít kdykoliv při sobě a opravdu se hodí... a je ideální na nákupy. Jenže se mi tento oblíbený kousek začíná rozpadat a proto jsem si řekla, že ho zkusím ušít. Tvar jsem obkreslila, ale kapsičku jsem ušila zvlášť. Není moc složitá, ale materiálově to budu muset lépe vychytat, protože tato varianta vyšla dráž, než jsem předpokádala (díky saténovému proužku, kterého byly 4 metry).







mám své první logo (budu ho muset ještě nějak vypilovat), je ručně vyšívané

sobota 1. ledna 2011

dárky

Nějak mě to šití opět chytlo. A tak některé letošní dary byly ušité. Někdy stačí dobrý nápad a materiál... a už to frčííííí........

Pytlíček





Zástěra












Velká taška

na začátku byly tyto kousky látek a stužka, která mi v galanterii padla do oka (vybrané látky mě naprosto nadchly)








Psaníčko x kabelka