neděle 20. ledna 2013

myší capáčky


Nadchl mě tento odkaz na ušití capáčků. A tak jsem pro naši krásku jedny vyrobila... myší na karneval. Postup i střih najdete v uvedeném odkazu. Použila jsem šedý samet na vnější stranu, zbytek látky z tuniky na vnitřek a knoflíky. Pod chodidla jsem dala černý flís.






Poznámky: Tvar špičky je trochu kostrbatý. Až budu mít overlock, pokusím se vnitřek ještě jednou obšít. S tím souvisí, že se špatně rozeznává pravá od levé :-D Gumičky doporučuji co nejvíc napnout. Capáčky mají jinak tendenci stále padat. Jinak na ušití není nic těžkého. Jen to chce si s tím pohrát - je to trochu piplačka.




čtvrtek 17. ledna 2013

hrací deka aneb udělej si sám


Jak docílit, aby 3 - 4 měsíční dítko chvíli vydrželo na břiše? Jak mu zpříjemnit nudné hraní v postýlce, střídáním poloh, houpání v autosedačce a já nevím co ještě? Začala jsem uvažovat o hrací dece. Není to nic nejlevnějšího. A tak jsem se naivně vrhla do vlastní tvorby. Našla jsem nějaké odstřižky látek (něco je z šatů, něco z tříčtvrťáků, další je zbytek z šití povlaků...). Sešila jsem k tobě barevné pruhy a poutka (ze stužek co dům dal). A pak jsem se vrhla na prošívání. Vevnitř jsou dvě vrstvy vatelínu a vespod je pevnější látka. Prošila jsem dečku skrz podél barevných pruhů, ale.... Spodní látka se mi začala nabírat a původně naměřená velikost byla ta tam. Docela jsem zuřila. Nakonec jsem to musela nějak "začachrovat" a tak je každý okraj jinak ukončený. Na funkčnosti naštěstí tato nedokonalost neubírá. Deka je používána denně. Dokonce ji beru i do mateřského centra a k babičce. Fotky jsem pořizovala tak letmo - v hracím procesu.







špendlíkáček


Když při šití vyndávám z látky špendlíky, nacházím je často pod stolem. A proto jsem poslední dobou uvažovala, že si ušiju jehelníček. Ale při generálním úklidu látek a oblečení k recyklaci jsem narazila na vycpávky ramen. Stačilo jednu z nich přeložit a objet cikcakem. Zabere to pár sekund (a chvíli hledání přebytečné vycpávky). Už se těším z toho, že nebudu muset hledat a sbírat špendlíky z koberce.

středa 2. ledna 2013

zimní háčkované čepice pro mámu a dceru

Návod Caramilly mě inspiroval k uháčkování zimních čepic. K podšití jsem se nedostala. Zatím moc nemrzne, tak se dají jednoduše nosit.

čepici pro mne jsem háčkovala bez uší dle návodu dvojitě 6 + 6 řad 

lemováno krátkým sloupkem

první řada kytičky

hotová kytička - se přišije na čepici "čouhající" přízí
Návod na kytičku jsem vzala zde. Na větší čepici je sedmilistá, na menší pětilistá.
Tady je výsledek.



nejvíc stejně sluší Zuzce


A ještě něco málo k té miminkovské variantě. Tu jsem háčkovala i s ušima a šňůrkou na zavázání pod krkem. Ty ušiska na fotkách žel nejsou vidět. Pro obvod hlavy 40 cm jsem dala opět dvojitě 4 + 3 řady DS + 1 řada KS, uši a 1 řada KS lem.



háčkovaná podložka pod hrnec


Narazila jsem na tento návod a rovnou jsem ho vyzkoušela. Vzala jsem doma nějakou hodně starou vlnu, která byla různě pospojovaná. Takže uzlíky občas někde vykukují, ale když se schovají pod hrnec, nikdo je stejně neuvidí, že :-D Pokud chcete víc návodů na háčkování, projděte si další stránky výše uvedeného odkazu. Je tam toho mnoho pěkného.