Kdo mě zná, ví, že jsem milovník masa a s tím souvisí má radost z toho, když ho můžu krájet, zpracovávat, vařit, péct, smažit, dusit a jíst. Ne že bych byla nějaký profík, to se vůbec říct nedá, ale zkouším, co se dá a jsem takový experimentátor a improvizant. Já osobně jím téměř vše a můj muž také, tudíž se nemusím bát cokoliv zkoušet. To je obrovská výhoda.
Nedávno jsem měla možnost získat za rozumný peníz 5 kg domácího "bejka". Protože tam byly docela velké kusy, z nichž se daly udělat větší plátky, rozhodla jsem se, že zkusím udělat ptáčky. Nikdy jsem to nezkoušela, ani doma jsem neměla možnost asistovat.
Našla jsem si recept a takhle to vypadalo:
1. plátky hovězího masa osolíme, pomažeme hořčicí, položíme na něj cibuli, uzeninu, vařené vejce a kyselou okurku
2. Zarolujeme, a zpevníme buď párátky nebo nití. Párátka jsem si netroufla, tak jsem raděj použila nit (i tak to byl boj).
3. V hrnci osmažíme cibulku a přidáme zabalené maso mírně pomoučené a smažíme po všech stranách. Potom zalejeme studenou vodou a necháme dusit až maso změkne.
4. Podáváme s rýží.
Já jsem vařila pro dvě osoby 4 kusy, tak nám to vyšlo na dvě jídla. Vzhledem k tomu, že jsem vařila v normálním hrnci a snažila jsem se opravdu dlouho, maso nebylo tak měkké, jak bych si přála. Ale s manželem jsme se shodli, že druhý den bylo mnohem lepší - uleženější a taky při ohřívání ještě malinko změklo.
A jeden postřeh nakonec: až někdy budete ptáčky jíst, tak si všiměte, jak každá část masa má jinou chuť - charakteristickou podle toho, jakou náplň do sebe natáhl :-P
nojo, maso... :)) je nám to jasný :D :D :D tešim se na další příspěvek... nejlíp šití... ;))
OdpovědětVymazat